Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 30, 2014

Biserica din satul Preutești  a fost construită între anii 1945 - 1947 pe temelia unei biserici vechi de lemn, din 1839 ctitorie a starețului Neonil  al Mănăstirii Neamț  fiind distrusă până la temelie în timpul războiului din 1944.

Tot materialul lemnos a fost donat de Patriarhul Nicodim Munteanu, pe atunci stareț al Mănăstirii Neamț. Ridicarea actualei Biserici a fost impulsionată de Preotul Iosif Antistescu  care s-a îngrijit de podoaba ei. Anul 1985 a însemnat finalizarea construcției clopotniței din zid , iar anul 2000 cea a  construcției casei sociale .Meritul reconstrucției  și pictării Sfintei Biserici revine  credincioșilor satului Preutești,  păstoriți cu ravna misionara sfanta de Preot  Ioan Antistescu,.

În anul 2002 Biserica Preutești  filie  a Parohiei Plăieșu  devine  Parohie de sine stătătoare, paroh fiind Preot Vîntu Iulian. Dintre lucrările mai importante realizate de enoriași din 2002 pana in prezent amintim   schimbarea acoperișului Bisericii si încălzire centrala in Biserica si casa sociala cu ajutorul administrației locale,construcție lumânărar, terasa- acoperiș în fata pridvorului Bisericii, terasa - acoperiș pentru casa sociala , construcție colivar.